söndag 1 november 2009

Dricka kaffe på bit

Jag provade att dricka kaffe som farfar gjorde.
Bäst att sätta på sig hans läsglasögon.
Man häller ut kaffet på fatet.
Tar sockerbiten i munnen.
Sen silas kaffet genom sockerbiten.
Det krävs stor koncentration
Vad svårt det är att inte spilla eller tappa sockerbiten (jag gjorde båda grejerna).
Ganska gott.

7 kommentarer:

C. Tvillingmamma sa...

Jag e löjligt förtjust i socker...och att dricka kaffe så bli rätt sött... Men för en hel kaffekopp krävs för många sockerbitar för att ja ska kunna med :)

Anonym sa...

Du är så rolig! Jag älskar översta fotot! Att det ser så gammalt ut! Att du ser så strålande ut där med ditt kaffefat! Din farfar sitter nog och småler någonstans åt dej, glad att du försöker föra traditionen vidare!

Bara barah sa...

Tvillingmamma: jo det blir ganska sött fast sockerbiten smällter nästan efter andra slurken, som tur är.

Helena: ja jag hoppas verkligen att han uppskattar det tappra försöket.

Tom sa...

FYI: lånade bild + länkade till din post här: http://www.quora.com/Coffee/How-is-coffee-served-in-different-parts-of-the-world-and-why/answer/Tom-S%C3%B6derlund?__snids__=50327320#ans1421332

LCHF chef William sa...

Haha, tack för bilderna, håller på att översätta en bok ur HUSMODERN serien från 1932, och stötte på kaffe på fat och på bit. Hade ingen aning om vad man gjorde för 2-300 år sedan. Verkar sjukt omständligt.

Unknown sa...

Ni som tycker att sockerbiten smälter snabbt, kanske inte koomer ihåg att bitsockret förr i tiden var en ganska hårt och tog lång tid på sig att smälta. Sen kom snabbitsockret som smälte väldigt fort och jag misstänker att det är det ni har använt.

Anonym sa...

Precis vad jag tänkte. Från början var det ju en bit tagen ifrån en sockertopp, långt ifrån dagens snabbitsocker.
Sen på kommentaren, men jag snubblade över detta när jag skulle visa mina barn hur man drack på bit förr i världen.